Hej!
Mam problem z tym przykładem, inne mi jako tako powychodziły, lecz z tym nie mogę sobie dać rady.
Polecenie brzmi "oblicz"
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}37^{0} + cos ^{2}127^{0}+2sin37^{0}cos487^{0}}{tg405^{0}+ctg225^{0}},}\)
Proszę o pomoc
Parzystosc, nieparzystość funkcji tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Parzystosc, nieparzystość funkcji tryg.
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}37^{0}+2sin37^{0}cos127^{0} + cos ^{2}127^{0}}{tg45^{0}+ctg45^{0}}}\)
(bo tg ctg powtarzają się co 90stopni, czyli mogę sobie do woli wywalać te wielokrotności 90, a w liczniku cos(487)=cos(127+360) )
W liczniku masz wzór skróconego mnożenia teraz.
\(\displaystyle{ \frac{(sin 37^{0} + cos 127^{0})^{2}}{2}=\frac{(sin 37^{0} - cos (90^{o}-37^{0})^{2}}{2}=\frac{(sin 37^{0}-sin 37^{0})^{2}}{2}=0}\)
(bo tg ctg powtarzają się co 90stopni, czyli mogę sobie do woli wywalać te wielokrotności 90, a w liczniku cos(487)=cos(127+360) )
W liczniku masz wzór skróconego mnożenia teraz.
\(\displaystyle{ \frac{(sin 37^{0} + cos 127^{0})^{2}}{2}=\frac{(sin 37^{0} - cos (90^{o}-37^{0})^{2}}{2}=\frac{(sin 37^{0}-sin 37^{0})^{2}}{2}=0}\)