Witam. W jaki sposób posługiwać się tabelą np. sinusów i cosinusów. Nie bardzo wiem do czego służy odrębna tabelka z nagłówkiem poprawki. Jak się w tym wszystkim wyznać?
Dla przykładu mam liczbę 0,2322, w jaki sposób mogę wyznaczyć kąt jakiemu ona odpowiada?
Obliczanie wartości sin i cos
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Obliczanie wartości sin i cos
Po pierwsze liczba nie odpowiada katowi. Liczba odpowiada funkcji trygonometrycznej (jakiegos) kata.
szukasz najlizszej liczby liczby: 0,2322. 2 sa najblizej z pozostalych: 0,2250 i 0,2419. Blizej liczby 0,2322 jest liczba 0,2250, ktora odpowiada katowi: 13 stopni.
\(\displaystyle{ \sin a=0,2322\\a \approx 13^{o}}\)
jesli to ma byc cos, robisz tak samo. Albo korzystasz ze wzorow:
\(\displaystyle{ \sin a= \cos( 90^{o}-a)\\ \sin 13^{o}= \cos(90^{o}-13^{o})= \cos(77^{o}}\)
szukasz najlizszej liczby liczby: 0,2322. 2 sa najblizej z pozostalych: 0,2250 i 0,2419. Blizej liczby 0,2322 jest liczba 0,2250, ktora odpowiada katowi: 13 stopni.
\(\displaystyle{ \sin a=0,2322\\a \approx 13^{o}}\)
jesli to ma byc cos, robisz tak samo. Albo korzystasz ze wzorow:
\(\displaystyle{ \sin a= \cos( 90^{o}-a)\\ \sin 13^{o}= \cos(90^{o}-13^{o})= \cos(77^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
Obliczanie wartości sin i cos
A jak korzystać z tabelki z poprawkami w których mam minuty od 1 do 9? Do czego to służy?
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Obliczanie wartości sin i cos
no to sluzy latwiejszemu odnajdywaniu konkretnej wartosci i zamiast ~13 stopni, otrzymasz 13,5 stopnia. Ale w liceum przynajmniej zaokragla sie wszystkie katy do pelnych cyfr(zn. bez minut), na maturze wlasnie taka tablice bez minut bedziesz mial.