pole równoległoboku..
pole równoległoboku..
Obwód równoległoboku wynosi 12 dm. Róznica długości boków w tym równoległoboku wynosi 4 dm. Oblicz pole tego czworokąta jeżeli kąt ostry ma 45stopni.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
pole równoległoboku..
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=6 \\ b-a=4 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a=1 \\ b=5 \end{cases}}\)
no i podstawienie do wzoru:
\(\displaystyle{ P=ab \sin \alpha}\)
wzor sie wzial z tego, ze:
\(\displaystyle{ P_{rownol.}=2 \cdot P_{trojkata}=2 \cdot \frac{1}{2}ab \sin \alpha= ab \sin \alpha}\)
no i podstawienie do wzoru:
\(\displaystyle{ P=ab \sin \alpha}\)
wzor sie wzial z tego, ze:
\(\displaystyle{ P_{rownol.}=2 \cdot P_{trojkata}=2 \cdot \frac{1}{2}ab \sin \alpha= ab \sin \alpha}\)
pole równoległoboku..
Ateos pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=6 \\ b-a=4 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a=1 \\ b=5 \end{cases}}\)
no i podstawienie do wzoru:
\(\displaystyle{ P=ab \sin \alpha}\)
wzor sie wzial z tego, ze:
\(\displaystyle{ P_{rownol.}=2 \cdot P_{trojkata}=2 \cdot \frac{1}{2}ab \sin \alpha= ab \sin \alpha}\)
nie rozumiem ....... ;/