wyznacz cos 2x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

wyznacz cos 2x

Post autor: kolega buahaha »

Wyznacz cos2x gdy \(\displaystyle{ tg( \frac{\pi}{4} + x) = tg 2x + 7}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz cos 2x

Post autor: piasek101 »

Dziedzina i :

\(\displaystyle{ \frac{1+tgx}{1-tgx}=\frac{2tgx}{1-tg^2 x}+7}\)

Z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ tg^2 x}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{sin^2 x}{cos^2 x}}\)(dalej chyba zrobisz)
ODPOWIEDZ