proste..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pusio16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 13 sty 2009, o 17:22
Podziękował: 38 razy

proste..

Post autor: pusio16 »

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AB| = |BC| = 6 cm, obwód wynosi 20 cm. Oblicz pole tego trójkąta.


Zdaję sobie sprawę z tego, że zadanie jest łatwe, ale ciągle wychodzi mi zły wynik ;///
timon_anka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 22 mar 2009, o 11:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

proste..

Post autor: timon_anka »

jaka jest odpowiedź?? bo mi wyszło 2 sqrt{5}
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 14:25 przez timon_anka, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

proste..

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ |AC|=8\\
h^2=6^2-4^2=36-16=20\\
h=\sqrt{20}=2\sqrt{5}\\
P=\frac{ah}{2}=\frac{8\cdot 2\sqrt{5}}{2}=8\sqrt{5}}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ