Określenie dziedziny funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Endus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Określenie dziedziny funkcji

Post autor: Endus »

Wyznacz dziedzinę funkcji:

a) \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{5sin2x + sin^22x - 4cos2x}}\)
dochodzę do czegoś takiego i nie wiem jak z tym ruszyć dalej
\(\displaystyle{ 10sinxcosx + 7sin^2x - 4sin^4x - 4 > 0}\)

b) \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{log_{\frac{1}{2}}(1 - 2sinx) - log_{\frac{1}{2}}(1 - 2cosx)}}\)
a tu do czegoś takiego \(\displaystyle{ 2(cosx - sinx)(1 - 2cosx) \leqslant 0}\)


Edit
Poradziłem sobie wzorami uniwersalnymi.
ODPOWIEDZ