do sprawdzenia-trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cocaineC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2009, o 18:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

do sprawdzenia-trygonometria

Post autor: cocaineC »

Bardzo proszę sprawdzić zadanie:
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że: \(\displaystyle{ \tg\alpha= \sqrt{2}}\)
Nie bede pisać może całego zadania, dużo czasu to zajmuje, napiszę moje odpowiedzi. bardzo proszę, jeśli ktoś może poświęcić chwilkę i sprawdzić, czy są one poprawne:

\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{ \sqrt{3} }{3} \vee \ cos\alpha= -\frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{ \sqrt{6} }{3} \vee \sin\alpha= -\frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
Awatar użytkownika
Patryczek1291
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 4 razy

do sprawdzenia-trygonometria

Post autor: Patryczek1291 »

Wyszło ci dobrze:-)
ODPOWIEDZ