Tafla szkład jest prostokątem o bokach 150 cm i 80 cm. Szklarz wycina z niej szybę o długości 116cm i szerokości 59,5cm. Jaka część tafli pozostanie? Jaki procent całej tafli stanowi wycięta szyba?
Mi wyszło 57,5% . Mógłby ktoś to sprawdzić ;>
dziękuje
sprawdzenie..
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
sprawdzenie..
Jaka część zostanie? to troche mało precyzyjne. Pozostanie mniejsza część, o powierzchni 5098 cm^{2}.
Drugie pytanie ok.
/kurcze, teraz dopiero się zastanowiłem, że temat nieregulaminowy.
Drugie pytanie ok.
/kurcze, teraz dopiero się zastanowiłem, że temat nieregulaminowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
sprawdzenie..
Pozostanie \(\displaystyle{ \frac{150\cdot 80-116\cdot 59.5}{150\cdot 80}\%=100\%-\frac{6902}{12000}\%=
100\%-57.5\%=42.5\%}\).
Stanowi: \(\displaystyle{ 57.5\%}\) calej tafli.
Pozdrawiam.
100\%-57.5\%=42.5\%}\).
Stanowi: \(\displaystyle{ 57.5\%}\) calej tafli.
Pozdrawiam.