Wykazać prawdziwość nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kamil22011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 21 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wykazać prawdziwość nierówności

Post autor: kamil22011 »

1. \(\displaystyle{ {x}-\frac{x^2}{2} < \ln(1+{x})<{x}}\),
dla \(\displaystyle{ {x}>0}\)


2. \(\displaystyle{ 2{x} \cdot \arctan{x} \geqslant\ln({x^2} +1)}\),
dla \(\displaystyle{ {x} \geqslant0}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wykazać prawdziwość nierówności

Post autor: soku11 »

Zadanie polega na przerzuceniu wszystkiego na jedna strone, policzeniu pochodnej i sprawdzeniu, jak funkcja zachowuje sie na danym przedziale. Z tego jednoznacznie bedzie wynikac, czy spelnia ona te zalozenia, czy nie

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ