pytania-trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cocaineC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2009, o 18:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

pytania-trygonometria

Post autor: cocaineC »

proszę o pomoc, bo nie rozumiem, jak wygląda równianie trygonometryczne, czy może tak wyglądać
\(\displaystyle{ \tg \alpha = -1}\) ? czy nie powinno zawsze zawierać x?
alugnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 mar 2009, o 20:53
Płeć: Kobieta
Pomógł: 16 razy

pytania-trygonometria

Post autor: alugnik »

Twoim x jest tutaj kąt -czyli jest oznaczony \(\displaystyle{ \alpha}\)
cocaineC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2009, o 18:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

pytania-trygonometria

Post autor: cocaineC »

czyli jak bedzie wygladało rozwiązanie tego równanie, co napisałam wczesniej?

tak ?

\(\displaystyle{ \tg \alpha = - 1}\)
\(\displaystyle{ \tg 135^{0} = tg ( 180^{0} - 45^{0}) = - tg 45^{0} = -1}\)
\(\displaystyle{ \tg \frac{3 \pi}{4} = tg (\pi - \frac{\pi}{4}) = - tg \frac{\pi}{4} =-1}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{3 \pi}{4} + k\pi, k \in C}\)
ODPOWIEDZ