Długości boków..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pusio16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 13 sty 2009, o 17:22
Podziękował: 38 razy

Długości boków..

Post autor: pusio16 »

Znajdź długości boków prostokąta, których stosunek wynosi 3 : 4, a pole jest równe 48cm2 .
alugnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 mar 2009, o 20:53
Płeć: Kobieta
Pomógł: 16 razy

Długości boków..

Post autor: alugnik »

\(\displaystyle{ 3x*4x=48}\)
\(\displaystyle{ 12x ^{2} =48}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ boki 6,8}\)
ODPOWIEDZ