równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: witek1 »

jak rozwiązac bez uzycia tablic równanie
\(\displaystyle{ \tan\phi = 2 - \sqrt{3}}\)
wiem,ze trzeba jakieś podstawienie tak,źeby wykorzystać tg 2alfa,a le nie wiem jak dokładnie
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Andreas »

może to ci coś pomoże:
\(\displaystyle{ tg \phi = 2 (1- \frac{ \sqrt{3} }{2} )}\)
Niestety nie wiem co dalej
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: witek1 »

już znam odpowiedź, dzieki wszstkim za pomoc
ODPOWIEDZ