Mam wartość cosinusa danego kąta, potrzebuje jego sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
apocalyptiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Mam wartość cosinusa danego kąta, potrzebuje jego sinus

Post autor: apocalyptiq »

Może banalna sprawa, ale nie wiem jak to wyliczyć ;| Mam wartość cosinusa pewnego kąta (\(\displaystyle{ \frac{21}{24}}\)) i szukam wartość sinusa tego samego kąta, jak go można wyliczyć? Mam też długości wszystkich boków tego trójkąta (z których własnie wyliczyłem cosinus - z twierdzenia cosinusów).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Mam wartość cosinusa danego kąta, potrzebuje jego sinus

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha+sin^{2}\alpha=1 \Rightarrow sin\alpha=\sqrt{1-cos^{2}\alpha}}\)
apocalyptiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Mam wartość cosinusa danego kąta, potrzebuje jego sinus

Post autor: apocalyptiq »

Ano tak DZIĘKI!
ODPOWIEDZ