Sprawdź tożsamość:
1) \(\displaystyle{ (cos\alpha+sin\alpha)^{2}-(cos\alpha-sin\alpha)^{2}=4sin\alpha cos\alpha}\)
2) \(\displaystyle{ 1+tg^{2}\alpha=\frac{1}{cos^{2}\alpha}}\)
3) \(\displaystyle{ 1-2cos_{2}\alpha=2sin^{2}\alpha-1}\)
w podpunkcie 2 nie wiem czemu nie chciało mi sie tak ładnie pod kreska to napisać .. mam nadzieje ze da się to zrozumieć ;D
Sprawdź tożsamość
Sprawdź tożsamość
1. podnieś do kwadratu tylko
2. coś tu nie tak jest
3. skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
2. coś tu nie tak jest
3. skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Sprawdź tożsamość
2. Skorzystaj z tego, że:
\(\displaystyle{ tg^{2} \alpha = \frac{sin^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha}}\)
Później wstaw '1' stosując wspólny mianownik z tym wyrażeniem. Domyśl się zależności, która powstała w liczniku.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ tg^{2} \alpha = \frac{sin^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha}}\)
Później wstaw '1' stosując wspólny mianownik z tym wyrażeniem. Domyśl się zależności, która powstała w liczniku.
Pozdrawiam.