Tw. sinusów i trapez

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Delete
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sdfg
Podziękował: 10 razy

Tw. sinusów i trapez

Post autor: Delete »

W trapezie równoramiennym dana jest długość m przekątnej oraz miary kątów alfa i beta jakie ta przekątna tworzy z podstawą i ramieniem. Oblicz dł podstaw tego trapezu.



Do zadania dołączony jest rysunek trapezu a przekątna idzie od dolnego lewego kąta do górnego prawego tworząc 2 trójkąty ten niższy u postawy ma kąt alfa a u góry bete. Obliczyłam podstawe dolna ale nie mam pojęcia jak obliczyć górną.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Tw. sinusów i trapez

Post autor: klaustrofob »

niech x=dolna podstawa (którą znasz). wtedy górna=\(\displaystyle{ x-2(x-m\cos\alpha)=2m\cos\alpha-x}\)
Delete
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sdfg
Podziękował: 10 razy

Tw. sinusów i trapez

Post autor: Delete »

klaustrofob pisze:niech x=dolna podstawa (którą znasz). wtedy górna=\(\displaystyle{ x-2(x-m\cos\alpha)=2m\cos\alpha-x}\)
skad to się wzieło?



to zadanie ma być zrobione za pomocą twierdzenia sinusów.
ODPOWIEDZ