Jak narysować wykres tej funkcji?:
\(\displaystyle{ \[f(x) = \cos {x^{\sqrt {|\cos x| - 1} }}\]}\)
Narysuj wykres funkcji...
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Narysuj wykres funkcji...
Wiem, że to pod pierwiastkiem ma być większe bądź równe od zera zatem
\(\displaystyle{ \[\begin{array}{l}
f(x) = \cos {x^{\sqrt {|\cos x| - 1} }} \\
|\cos x| - 1 \ge 0 \\
|\cos x| \ge 1 \\
\cos x \ge 1 \\
\cos x \le - 1 \\
\cos x = 1 \cup \cos x = - 1 \\
\end{array}\]}\)
Ważne że wartość bezwzględna z \(\displaystyle{ cosx}\) ma być równa 1 więc jeśli dobrze myślę,
\(\displaystyle{ \[f(x) = \cos {x^0} = 1\]}\) dla argumentów \(\displaystyle{ \[k\pi \]}\)
Napiszcie czy dobrze to zrobiłem
\(\displaystyle{ \[\begin{array}{l}
f(x) = \cos {x^{\sqrt {|\cos x| - 1} }} \\
|\cos x| - 1 \ge 0 \\
|\cos x| \ge 1 \\
\cos x \ge 1 \\
\cos x \le - 1 \\
\cos x = 1 \cup \cos x = - 1 \\
\end{array}\]}\)
Ważne że wartość bezwzględna z \(\displaystyle{ cosx}\) ma być równa 1 więc jeśli dobrze myślę,
\(\displaystyle{ \[f(x) = \cos {x^0} = 1\]}\) dla argumentów \(\displaystyle{ \[k\pi \]}\)
Napiszcie czy dobrze to zrobiłem
Narysuj wykres funkcji...
Tak, dobrze, trzeba koniecznie jeszcze dopisać że \(\displaystyle{ k \in \mathbb{C}}\)