zbadaj parzystość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
irracjonalistka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

zbadaj parzystość funkcji

Post autor: irracjonalistka »

zbadaj parzystosć funkcji f o równaniu

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sinx}{cosx-cos ^{2}x } tgx}\)

proszę o pomoc i wytłumaczenie..
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

zbadaj parzystość funkcji

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ D=R- \bigcup_{k \in Z}{} \lbrace k\pi + \frac{\pi}{2}; 2k\pi \rbrace}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sinx}{cosx-cos ^{2}x } tgx}\)
\(\displaystyle{ f(-x)=\frac{sin(-x)}{cos(-x)-cos^{2}(-x) } tg(-x)=\frac{-sinx}{cosx-cos ^{2}x } (-tgx)=\frac{sinx}{cosx-cos ^{2}x } tgx=f(x)}\)
zatem funkcja jest parzysta
ODPOWIEDZ