jak rozwiązać takie równanie nie używając tablic:
\(\displaystyle{ \tan\phi= \sqrt{3} -2}\)
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 10 razy
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, o 06:11 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = \sqrt{3}-2 \\ sin ^{2}\alpha+cos ^{2}\alpha=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = \sqrt{3}-2 \\ sin ^{2}\alpha+cos ^{2}\alpha=1 \end{cases}}\)