prosze o rozwiazanie podanego rownania
\(\displaystyle{ cosx + cos ^{2}x + sin ^{2} x = 2sinx (1+cosx)}\)
rozwiazanie rownania
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
rozwiazanie rownania
\(\displaystyle{ cosx+1=2sinx(1+cosx)\\
(cosx+1)(1-2sinx)=0\\
cosx=-1 \vee sinx= \frac{1}{2} \\
x=\pi+2k\pi \vee x= \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x= \frac{5}{6} \pi+2k\pi}\)
(cosx+1)(1-2sinx)=0\\
cosx=-1 \vee sinx= \frac{1}{2} \\
x=\pi+2k\pi \vee x= \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x= \frac{5}{6} \pi+2k\pi}\)