Jak narysowac?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mala Mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 gru 2005, o 10:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawrów

Jak narysowac?

Post autor: Mala Mi »

y=cos �x + | sinx| sinx dla x €
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Jak narysowac?

Post autor: Tristan »

Rozpisujesz funkjcę, z uwzględnieniem tego co w module, tj., gdy \(\displaystyle{ \sin x>0}\) to funkcja przyjmuje postać \(\displaystyle{ y= \cos^2 x + \sin^2 x=1}\), a gdy \(\displaystyle{ \sin x}\)
Mala Mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 gru 2005, o 10:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawrów

Jak narysowac?

Post autor: Mala Mi »

Jestem zielona Przepraszam, nie wiem jak to zrobic proszę się nie złościć
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Jak narysowac?

Post autor: Tristan »

Ale przecież nikt się nie złości. Popatrz, masz sinusa w module, więc musisz rozpatrzyć dwa przypadki. Ten, w którym jest on większy od zera i ten, w którym nasz sinus jest mniejszy od zera. Gdy sinus jest większy od zera, to nasza funkcja przyjmuje postać jedynki trygonometrycznej, czyli dla każdego iksa wartość funkcji jest stała i wynosi jeden. W drugim przypadku, gdy sinus jest mniejszy od zera, wzór naszej funkcji zwijamy za pomocą wzorku na cosinus podwojonego argumentu. Teraz narysuj sobie oś współrzędnych i tam, gdzie sinus jest większy od zera po prostu rysujesz y=1, a tam gdzie sin przyjmuje wartości ujemne rysuj y=cos 2x.
ODPOWIEDZ