Uprość wyrażenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
arekarekarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lut 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna

Uprość wyrażenie

Post autor: arekarekarek »

\(\displaystyle{ ( \frac{1}{cos^2 \alpha } - 1 ) ( \frac{1}{sin^2 \alpha } - 1 )}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2x} -1= \frac{1-cos^2x}{cos^2x} = \frac{sin^2x}{cos^2x}}\)
podobnie drugi ułamek
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \tan^{2}{x}\cot^{2}{x}=1}\)
arekarekarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lut 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna

Uprość wyrażenie

Post autor: arekarekarek »

Wielkie dzieki
ODPOWIEDZ