Uzasadnij toższamość 2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
arekarekarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lut 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna

Uzasadnij toższamość 2

Post autor: arekarekarek »

\(\displaystyle{ \frac{2}{cos^2 \alpha } - ( tg \alpha + ctg \alpha ) ^2 = tg^2 \alpha - ctg^2 \alpha}\)
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Uzasadnij toższamość 2

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ \frac{2}{cos^2 \alpha } - ( tg \alpha + ctg \alpha ) ^2 = \frac{2\sin^2 \alpha +2\cos^2 \alpha }{\cos^2 \alpha }- \tg^2 \alpha -2\tg \alpha \ctg \alpha - \ctg^2 \alpha =2\tg^2 \alpha +2-\tg^2 \alpha -2 -\ctg^2 \alpha =tg^2 \alpha - ctg^2 \alpha}\)
arekarekarek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lut 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna

Uzasadnij toższamość 2

Post autor: arekarekarek »

Wielkie dzieki
ODPOWIEDZ