Witam!!!
Mam przed sobą zadanie z matury (rok 1858) w którym trzeba policzyć między innymi
\(\displaystyle{ \sin39^{o} 45' 30"}\)
i tu chciałbym zapytać czy ktoś wie jak to policzyć bez kalkulatora (bo przecież w tych latach ich nie było)?? Czy są jakieś sposoby na to bo moje tablice matematyczne podają wyniki tylko dla stopni i niektórych minut (o sekundach nie wspominając )
Jestem otwarty na wszelkie propozycje
stopnie minuty i sekundy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
stopnie minuty i sekundy
Może i nie mieli kalkulatora ale mieli już suwak logarytmiczny
Można spróbować
\(\displaystyle{ \sin \left( a\mp\ b\right) =\sin{a}\cos{a}\mp \cos{a}sin{b}}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( a\mp\ b\right) =\sin{a}\cos{a}\mp \cos{a}sin{b}}\)
\(\displaystyle{ \sin{ \frac{x}{2} }= \sqrt{ \frac{1-\cos{x}}{2} }}\)
Można też zamienić stopnie na radiany i podać przybliżoną wartość za pomocą szeregu
Można spróbować
\(\displaystyle{ \sin \left( a\mp\ b\right) =\sin{a}\cos{a}\mp \cos{a}sin{b}}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( a\mp\ b\right) =\sin{a}\cos{a}\mp \cos{a}sin{b}}\)
\(\displaystyle{ \sin{ \frac{x}{2} }= \sqrt{ \frac{1-\cos{x}}{2} }}\)
Można też zamienić stopnie na radiany i podać przybliżoną wartość za pomocą szeregu