Udowodnij tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{tg \alpha + ctg \alpha }{tg \alpha - ctg \alpha } = \frac{1}{2sin ^{2} \alpha -1}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Tożsamości trygonometryczne
- pawelekbielany
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ = \frac{ \frac{sin\alpha}{cos\alpha} + \frac{cos\alpha}{sin\alpha} }{\frac{sin\alpha}{cos\alpha} - \frac{cos\alpha}{sin\alpha} }= \frac{ \frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha}{cos\alpha \cdot sin\alpha} }{\frac{sin^2\alpha - cos^2\alpha}{cos\alpha \cdot sin\alpha}} = \frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha}{cos\alpha \cdot sin\alpha} \cdot \frac{cos\alpha \cdot sin\alpha}{sin^2\alpha - cos^2\alpha} = \frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha}{sin^2\alpha - cos^2\alpha} = \frac{sin^2\alpha +(1-sin^2\alpha)}{sin^2\alpha -(1-sin^2\alpha)} = \frac{1}{2sin^2\alpha - 1}}\)pawelekbielany pisze:Udowodnij tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{tg \alpha + ctg \alpha }{tg \alpha - ctg \alpha } = \frac{1}{2sin ^{2} \alpha -1}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Tożsamości trygonometryczne
założenia \(\displaystyle{ sin \alpha ,cos \alpha \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ sin \alpha \neq \frac{ \sqrt{2} }{2} \wedge sin \alpha \neq - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
i pewnie jeszcze ze \(\displaystyle{ sin \alpha \neq cos \alpha}\)
i pewnie jeszcze ze \(\displaystyle{ sin \alpha \neq cos \alpha}\)