Jedna tozsamosc a sprawia mi taki klopot :)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Morfi777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 2 razy

Jedna tozsamosc a sprawia mi taki klopot :)

Post autor: Morfi777 »

\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha + \ctg\alpha}{\sin\alpha \cdot \cos\alpha}=\frac{1}{\cos\alpha}+\frac{1}{\sin^{2}\alpha}}\)

z lewego wzoru udalo mi sie tylko dojsc do
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos\alpha}+\frac{1}{\sin\alpha}}\)


Czyli prawie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Jedna tozsamosc a sprawia mi taki klopot :)

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ \frac{ \sin \alpha + \ctg \alpha}{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha}= \frac{ \frac{sin^2 \alpha+cos\alpha}{sin\alpha} }{sin\alpha \cdot cos\alpha}= \frac{sin^2 \alpha+cos\alpha}{sin^2 \alpha \cdot cos\alpha}=\frac{sin^2 \alpha}{sin^2 \alpha \cdot cos\alpha}+\frac{cos\alpha}{sin^2 \alpha \cdot cos\alpha}...}\)
Morfi777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 2 razy

Jedna tozsamosc a sprawia mi taki klopot :)

Post autor: Morfi777 »

Dziękuje
ODPOWIEDZ