Wyznacz długości boków i miary kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Szakal_1920 »

Witam, w jaki sposób radzić sobie z tego typu zadaniem:

Wyznacz długości boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym ABC(kąt C jest kątem prostym), mając dane:

|BC|=6cm i kątA=30 stopni

Z jakich informacji czy twierdzeń należy tutaj skorzystać?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: mmoonniiaa »

Zastosuj funkcje trygonometryczne (sinus, cosinus, albo też tangens, cotangens) dla kąta \(\displaystyle{ 30^o}\).
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Szakal_1920 »

A co w takim przypadku?

|BC|=86cm i kątB=42 stopnie

a co do pierwszego to muszę wykonywać rysunek ?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Frey »

Możesz wykonać rysunek żeby zobaczyć, jak wygląda sytuacja, gdzie jest ów kąt i gdzie jest podana ściana. Dla mnie to ściana leży na przeciwko kąta.

Co do drugiego przykładu. To serio masz taki "brzydki" kąt. Możesz z tablic matematycznych oczytać przybliżona wartość dla takiego konta i odpowiedniej funkcji trygonometrycznej i postąpić jak w zadaniu pierwszym.
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Szakal_1920 »

Nie sądzę by ta ściana była na przeciw kąta, bo kąt prosty jest oznaczony literą C. Na pewno da się to policzyć bez rysunku, bo na rysunku sytuacja zmienia się wraz z oznaczeniami. Jest jakiś inny dobry sposób?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, o 18:44 przez Szakal_1920, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: mmoonniiaa »

ale jaka ściana? macie na myśli bok trójkąta?
sporządź rysunek, dużo pomoże
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Szakal_1920 »

Na pewno da się to policzyć bez rysunku, bo na rysunku sytuacja zmienia się wraz z oznaczeniami. Jest jakiś inny dobry sposób?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Frey »

No to jak będzie dla mnie trójkąt oznacza się po kolei przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.



Znalazłem taki obrazek. No to jakby nie patrzeć bok CB jest naprzeciwko kąta A-- 17 marca 2009, 18:48 --
Szakal_1920 pisze:Na pewno da się to policzyć bez rysunku, bo na rysunku sytuacja zmienia się wraz z oznaczeniami.
serio?


PS: ściana=bok
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Szakal_1920 »

Dobra, narysowane, faktycznie lepiej z rysunkiem, bo coś widać. Oznaczyłem sobie wszystko. A teraz jak to policzyć?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: mmoonniiaa »

Chyba trochę się zakręciłam

Szakal napisał, że \(\displaystyle{ |BC|=6}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle C=90^o}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle A=30^o}\)
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{|BC|}{|AB|}\\
\frac{1}{2} = \frac{6}{|AB|} \\
|AB|=12}\)

\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{|AC|}{|AB|}\\
\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{|AC|}{12} \\
|AC|=6 \sqrt{3}}\)
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: Szakal_1920 »

Dziękuję. Czyli ten bok ktory mam podany zawsze bedzie na przeciw kąta? Wtedy zmienia się oznaczenie. Kiedy wiemy, że mam policzyć cos, sin, tg lub ctg? Od czego to zależy??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wyznacz długości boków i miary kątów

Post autor: mmoonniiaa »

Szakal_1920 pisze:Czyli ten bok ktory mam podany zawsze bedzie na przeciw kąta?
Nie zawsze tak będzie. Trzeba dobrze wczytać się w zadanie i odpowiednio wszystko oznaczyć, tak jak jest to okreslone w poleceniu.

W tym przypadku również można było zastosować funkcję tangens albo cotangens. Moje rozwiązanie jest tylko przykładowe.

-- 17 marca 2009, 19:35 --

Kilka przykładów, które powinny Ci pomóc:
++[url=http://matematyka.pisz.pl/strona/404.html]3[/url]
ODPOWIEDZ