Witam,
nie wiem jak zrobić te przykłady. Próbowałem jakoś nie wychodzi:/
\(\displaystyle{ a) (1+2tg\alpha)(2 + tg\alpha) = 5tg\alpha + \frac{2}{cos ^{2}\alpha }
b) sin ^{4}\alpha + cos ^{4}\alpha - sin ^{6}\alpha - cos ^{6} \alpha = sin ^{2}\alpha \cdot cos ^{2}\alpha}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
Udowodnij tożsamość
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Udowodnij tożsamość
\(\displaystyle{ a) \\ 2+5tg \alpha +2 tg^{2} \alpha =5tg \alpha + \frac{2}{cos^{2} \alpha } \\ 2(tg^{2} \alpha +1)= \frac{2}{cos^{2} \alpha} \\ \frac{sin^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha}{cos^{2} \alpha }= \frac{1}{cos^{2} \alpha } \\ L=P \\ b) \\ (sin^{2} \alpha +cos^{2} \alpha )^{2}-2sin ^{2} \alpha cos^{2} \alpha - (sin^{2} \alpha +cos^{2} \alpha )^{3} +3sin^{4} \alpha cos^{2} \alpha +3sin^{2} \alpha cos^{4} \alpha=sin ^{2} \alpha cos^{2} \alpha \\ 3sin^{2} \alpha +3cos^{2} \alpha -2=1 \\ L=P}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, o 19:50 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
Udowodnij tożsamość
Troche twój zapis jest dla mnie nie czytelny. Nie rozumiem do końca wszystkiego. Ja jak robię na lekcji to nie ingerujemy w lewą stronę. Mógłbyś dać mi wskazówke, aby zrobić to bez ruszania lewej storny? Tak przekształcić prawą żeby dojść do lewej.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Udowodnij tożsamość
Po prostu jeżeli miałem po obu stronach równości identyczne wyrazy to je redukowałem- np. po 1. przekształceniu w przykładzie a) odjąłem po obu stronach \(\displaystyle{ 5tg \alpha}\), a po 2. podzieliłem obie strony przez 2. W przykładzie b) podzieliłem obie strony przez \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha \cdot cos^{2} \alpha}\).
W 1. przykładzie wystarczy, że nie będziesz redukował wyrazów. Natomiast w 2. musisz wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha \cdot cos^{2} \alpha}\).
Pozdrawiam.
W 1. przykładzie wystarczy, że nie będziesz redukował wyrazów. Natomiast w 2. musisz wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha \cdot cos^{2} \alpha}\).
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Udowodnij tożsamość
Po prostu z wymnożenia nawiasów, w pierwszej linijce zapomniałem napisać 1 kwadratu, zaraz poprawię.
\(\displaystyle{ 5 tg \alpha}\) sobie zredukowałem po obu stronach, a następnie wyłączyłem 2 przed nawias.
\(\displaystyle{ 5 tg \alpha}\) sobie zredukowałem po obu stronach, a następnie wyłączyłem 2 przed nawias.