Jak obliczyć? Trygonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Jak obliczyć? Trygonometria
\(\displaystyle{ sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ cos\alpha}\) z \(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{4}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Jak obliczyć? Trygonometria
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \Rightarrow sin\alpha=\frac{4}{5}cos\alpha}\). A dalej liczysz z jedynki tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Jak obliczyć? Trygonometria
I tak mi nie wychodzi mogłbyś mi rozwiązać 1 przykład z tych 2??
g) \(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{4}{5}}\)
h) \(\displaystyle{ tg\alpha}\) = 2,4
g) \(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{4}{5}}\)
h) \(\displaystyle{ tg\alpha}\) = 2,4
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Jak obliczyć? Trygonometria
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{4}{5} \newline
ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\newline
\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{4}{5}\newline
cos\alpha=\frac{4}{5}sin\alpha\newline
\newline
sin^2\alpha +cos^2\alpha = 1\newline
sin^2\alpha+(\frac{4}{5}sin\alpha)^2=1\newline
sin^2\alpha+\frac{16}{25}sin^2\alpha=1\newline
\frac{41}{25}sin^2\alpha=1\newline
sin^2\alpha=\frac{25}{41}\newline
sin\alpha = \sqrt{\frac{25}{41}}=\frac{5}{\sqrt{41}}=\frac{5\sqrt{41}}{41}\newline
cos\alpha=\frac{4}{5}\cdot \frac{5\sqrt{41}}{41}=\frac{4\sqrt{41}}{41}}\newline
lub \newline
sin\alpha=-\frac{5\sqrt{41}}{41}\newline
cos\alpha=-\frac{4\sqrt{41}}{41}}\)
ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\newline
\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{4}{5}\newline
cos\alpha=\frac{4}{5}sin\alpha\newline
\newline
sin^2\alpha +cos^2\alpha = 1\newline
sin^2\alpha+(\frac{4}{5}sin\alpha)^2=1\newline
sin^2\alpha+\frac{16}{25}sin^2\alpha=1\newline
\frac{41}{25}sin^2\alpha=1\newline
sin^2\alpha=\frac{25}{41}\newline
sin\alpha = \sqrt{\frac{25}{41}}=\frac{5}{\sqrt{41}}=\frac{5\sqrt{41}}{41}\newline
cos\alpha=\frac{4}{5}\cdot \frac{5\sqrt{41}}{41}=\frac{4\sqrt{41}}{41}}\newline
lub \newline
sin\alpha=-\frac{5\sqrt{41}}{41}\newline
cos\alpha=-\frac{4\sqrt{41}}{41}}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Jak obliczyć? Trygonometria
z tangensem identycznie z tym, że \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
ale cały schemat liczenia taki sam
ale cały schemat liczenia taki sam