Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowa Sarzyna
- Podziękował: 4 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x + \sin2x + \sin3x=\cos x + \cos2x + \cos3x}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, o 20:57 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Równanie trygonometryczne
Skorzystaj ze wzorów \(\displaystyle{ sinx+siny=2sin\frac{x+y}{2}cos\frac{x-y}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ cosx+cosy=2cos\frac{x+y}{2}cos\frac{x-y}{2}}\). Podpowiem Ci że po lewej stronie najlepiej dodać pierwszy sinus i trzeci i analogicznie po lewej