Jak to rozwiązać?
1. \(\displaystyle{ sin(5x+\frac{\pi}{3})=-1}\)
2. \(\displaystyle{ cos(x+\frac{\pi}{4})=\frac{1}{2}}\)
Równania trygonometryczne - kilka przykładów
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równania trygonometryczne - kilka przykładów
1)
\(\displaystyle{ 5x+\frac{\pi}{3} = \frac{3\pi}{2}+2k\pi}\), \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\)
lub
\(\displaystyle{ \pi - ft(5x+\frac{\pi}{3}\right) = \frac{3\pi}{2}+2k\pi}\), \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).
Drugie podobnie:)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ 5x+\frac{\pi}{3} = \frac{3\pi}{2}+2k\pi}\), \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\)
lub
\(\displaystyle{ \pi - ft(5x+\frac{\pi}{3}\right) = \frac{3\pi}{2}+2k\pi}\), \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).
Drugie podobnie:)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Równania trygonometryczne - kilka przykładów
a ja nie wiem nadal jak to zrobic ? dokladnie.. ma ktos moze strone gdzie trygonometria jest super wytlumaczona??
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równania trygonometryczne - kilka przykładów
Pozwól, że spytam - w czym leży problem? Na pewno Ci pomożemy, sprecyzuj go tylko.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH/WEAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Równania trygonometryczne - kilka przykładów
I. \(\displaystyle{ sinx= sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + 2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=\pi -\alpha +2k\pi k Z}\)
Przyklad:
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin(\frac{\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6}+ 2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi k Z}\)
Tak sie rozwiazuje rownania elementarne dla sinusa
II. \(\displaystyle{ cosx=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + 2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=-\alpha +2k\pi k Z}\)
III. \(\displaystyle{ tgx=tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + k\pi k Z}\)
IV. \(\displaystyle{ ctgx=ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + k\pi k Z}\)
Sa to ogolne schematy rozwiazywania elementarnych funkcji trygonometrycznych (mam nadzieje, ze przyklad dla sinusa wystarczy).
\(\displaystyle{ x=\alpha + 2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=\pi -\alpha +2k\pi k Z}\)
Przyklad:
\(\displaystyle{ sinx=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin(\frac{\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6}+ 2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi k Z}\)
Tak sie rozwiazuje rownania elementarne dla sinusa
II. \(\displaystyle{ cosx=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + 2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=-\alpha +2k\pi k Z}\)
III. \(\displaystyle{ tgx=tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + k\pi k Z}\)
IV. \(\displaystyle{ ctgx=ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ x=\alpha + k\pi k Z}\)
Sa to ogolne schematy rozwiazywania elementarnych funkcji trygonometrycznych (mam nadzieje, ze przyklad dla sinusa wystarczy).