Witam
Prosiłbym o pomoc w tym równaniu:
\(\displaystyle{ 4sin ^{2}x + sin ^{2}2x = 3}\)
I jeszcze jedno, aby nie zakładać nowego tematu.
Zadanie
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne (x, y) spełniają warunek:
\(\displaystyle{ log_{(x+y)}(x-y) \ge 1}\)
Rozwiąż równanie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
1.
Skorzystaj ze wzoru na sinus kąta podwojonego:
\(\displaystyle{ sin^22x=(2sinxcosx)^2=4sin^2xcos^2x}\)
oraz z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ cos^2x=1-sin^2x}\)
Skorzystaj ze wzoru na sinus kąta podwojonego:
\(\displaystyle{ sin^22x=(2sinxcosx)^2=4sin^2xcos^2x}\)
oraz z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ cos^2x=1-sin^2x}\)