uzasadnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2009, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: gori »

\(\displaystyle{ tgx-ctgx=(tgx-1)(ctgx+1)}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: Sherlock »

zauważ, że:
\(\displaystyle{ tgx \cdot ctgx=1}\)
gori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2009, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: gori »

czyli co bo nie kumam;) mam takie zadanie
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: blost »

wymnoz sobie po prostu to co w nawiasie i skozystaj z tozsamosci
gori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2009, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: gori »

co mam wymnozyc?! czlowieku wogole o co w tym chodzi?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

uzasadnij tożsamość

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ L=tgx-ctgx}\)
\(\displaystyle{ P=(tgx-1)(ctgx+1)}\)
wymnóż prawą stronę (P), zauważ, że \(\displaystyle{ tgx \cdot ctgx=1}\), a po wymnożeniu będzie też -1 czyli pozostanie \(\displaystyle{ tgx-ctgx}\) czyli lewa strona (L) zatem \(\displaystyle{ L=P}\)
ODPOWIEDZ