wykazanie nierówności
wykazanie nierówności
1.Wykaż, że dla każdej liczby \(\displaystyle{ x \in (0; \frac{\pi}{2} )}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{1}{\sin x} - \frac{\sin x}{1 + \cos x} \ge 2}\)
2. Oblicz:
\(\displaystyle{ \tg 115 ^{o}}\)
Prosiłbym o pomoc
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{1}{\sin x} - \frac{\sin x}{1 + \cos x} \ge 2}\)
2. Oblicz:
\(\displaystyle{ \tg 115 ^{o}}\)
Prosiłbym o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykazanie nierówności
1.
- zamień tangensa na iloraz sin przez cos
- pomnóż stronami przez wspólny mianownik
- poredukuj
- doprowadź do postaci \(\displaystyle{ (co\mbox{ś})^2\geq 0}\)
- zamień tangensa na iloraz sin przez cos
- pomnóż stronami przez wspólny mianownik
- poredukuj
- doprowadź do postaci \(\displaystyle{ (co\mbox{ś})^2\geq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
wykazanie nierówności
\(\displaystyle{ tgx + \frac{1+cosx}{sinx + sinxcosx} - \frac{sin ^{2}x }{sinx + sinxcosx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{1 + cosx - sin ^{2}x }{sinx + sinxcosx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{cosx + cos ^{2}x }{sinx(1 + cosx)} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{cosx(1 + cosx) }{sinx(1 + cosx)} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{cosx}{sinx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + ctgx \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} + \frac{cosx}{sinx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinxcosx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge 2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + cos ^{2}x - 2sinxcosx \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (sinx - cosx)^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{1 + cosx - sin ^{2}x }{sinx + sinxcosx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{cosx + cos ^{2}x }{sinx(1 + cosx)} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{cosx(1 + cosx) }{sinx(1 + cosx)} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{cosx}{sinx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ tgx + ctgx \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} + \frac{cosx}{sinx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinxcosx} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge 2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + cos ^{2}x - 2sinxcosx \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (sinx - cosx)^{2} \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2009, o 21:57 przez arekklimkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
wykazanie nierówności
Musisz skorzystać z funkcji sumy i róznicy kątów, ale sprawdz czy to napewno chodzi o tg115 bo to bedzie ciezko zeby sprowadzic to tych wzorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
wykazanie nierówności
jak powiedział piasek: "równania trzeciego stopnia i wzory Cardano" - próbuj.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2009, o 22:18 przez arekklimkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykazanie nierówności
Dlaczego bez cudzysłowu ?arekklimkiewicz pisze:równania trzeciego stopnia i wzory Cardano - próbuj.
[edit] - aby wyznaczyć np. tg10 (bo tg15 jest znany).