Liczbe \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ 2p-1}\) sa odpowiednio sinusem i cosinusem tego samego kata \(\displaystyle{ \alpha}\) .
a) Oblicz \(\displaystyle{ p}\).
b) Dla wyznaczonego \(\displaystyle{ p}\) oblicz \(\displaystyle{ ctg \alpha}\)
Sinus i cosinus tego samego kąta
Sinus i cosinus tego samego kąta
no to jak sa tego samego kata to \(\displaystyle{ p=2p-1}\) to z tego wychodzi p=1 i czy to jest odpowiedzia do podpunktu a) ?
I w tym punkcie b) to jak mam wyznaczyc ten \(\displaystyle{ ctg \alpha}\) ? :/
I w tym punkcie b) to jak mam wyznaczyc ten \(\displaystyle{ ctg \alpha}\) ? :/
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Sinus i cosinus tego samego kąta
Niestety nie:
Wstaw sobie za \(\displaystyle{ \sin \alpha = p}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha= 2p-1}\)
Korzystamy oczywiście z tego, że \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1}\)
Wychodzi nam \(\displaystyle{ p= \frac{4}{5}}\)
Wstaw sobie za \(\displaystyle{ \sin \alpha = p}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha= 2p-1}\)
Korzystamy oczywiście z tego, że \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1}\)
Wychodzi nam \(\displaystyle{ p= \frac{4}{5}}\)
Sinus i cosinus tego samego kąta
dalej tego nie rozumiem, moglby ktos mi to wytlumaczyc to krok po kroku ?
- pepis
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 13 gru 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 53 razy
Sinus i cosinus tego samego kąta
\(\displaystyle{ \sin \alpha = p \\ \cos \alpha= 2p-1 \\
\sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1 \\
p^2 +(2p-1)^2 =1 \\
p^2 + 4p^2-4p+1=1 \\
5p^2-4p=0 \\
p(5p-4)=0 \\
p=0 \vee p= \frac{4}{5}}\)
\sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1 \\
p^2 +(2p-1)^2 =1 \\
p^2 + 4p^2-4p+1=1 \\
5p^2-4p=0 \\
p(5p-4)=0 \\
p=0 \vee p= \frac{4}{5}}\)