W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i mniejszym kącie ostrym β dane są AB=8, BC=6. Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ W=4sinBcosB- \frac{tgB}{cosB}}\)
Kompletnie nie wiem od czego tu zacząć. Bardzo proszę o pomoc
Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wartość wyrażenia
|AB|=8 to długość przeciwprostokątnej
|BC|=6 to długość jednej z przyprostokątnych
z tw. Pitagorasa policz długość drugiej przyprostokątnej |AC|
\(\displaystyle{ |AB|^2=|BC|^2+|AC|^2}\)
mniejszy kąt ostry leży naprzeciwko najkrótszego boku, zrób rysunek oznacz kąt \(\displaystyle{ \beta}\) i podstaw odpowiednie długości boków do funkcji trygonometrycznych a na końcu wszystko do W
|BC|=6 to długość jednej z przyprostokątnych
z tw. Pitagorasa policz długość drugiej przyprostokątnej |AC|
\(\displaystyle{ |AB|^2=|BC|^2+|AC|^2}\)
mniejszy kąt ostry leży naprzeciwko najkrótszego boku, zrób rysunek oznacz kąt \(\displaystyle{ \beta}\) i podstaw odpowiednie długości boków do funkcji trygonometrycznych a na końcu wszystko do W
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy