Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20cm. Wyznacz długości przyprostokątnych, jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od drugiego kąta ostrego.
Narysowałem to sobie. Wyliczyłem kąty które wynoszą \(\displaystyle{ \alpha =15' i B=75'}\) tylko jak teraz obliczyć przyprostokątne?
Długości przyprostokątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Długości przyprostokątnych
Z funkcji trygonometrycznych.
Np.: \(\displaystyle{ sin75=sin(45+30)=\frac{ \sqrt{2}}{2} \cdot \frac{ \sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2} \cdot \frac{ \sqrt{2}}{2}.}\)
Np.: \(\displaystyle{ sin75=sin(45+30)=\frac{ \sqrt{2}}{2} \cdot \frac{ \sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2} \cdot \frac{ \sqrt{2}}{2}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy