równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MaH

równanie trygonometryczne

Post autor: MaH »

prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego :
(1-sin � xcos � x)/(sinxcosx) = 0
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x \cos x}\).


Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
MaH

równanie trygonometryczne

Post autor: MaH »

nie bardzo rozumiem co mi to daje
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Tomasz Rużycki »

Może to, że \(\displaystyle{ \sin x\cos x = \frac{1}{2}\sin 2x}\), a \(\displaystyle{ \sin^2x\cos^2x = \frac{1}{4}\sin^22x}\)?


Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ