związki między funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yarek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2009, o 16:44
Płeć: Mężczyzna

związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: yarek91 »

Oblicz:
... 0e392.html
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: kuba746 »

aby wszystkie te przykłady rozwiązać należy skorzystać z "jedynki trygonometrycznej" i \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha }=tg \alpha}\) i \(\displaystyle{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha }=ctg \alpha}\)
Dla przykładu pokaże jak rozwiązać podpunkt a. A i proponuję nie dodawać obrazków tylko napisać zadania w tex-ie

a) założenia: \(\displaystyle{ sin \alpha *cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-sin \alpha }{sin \alpha }* \frac{1+sin \alpha }{cos \alpha }= \frac{(1-sin \alpha )*(1+sin \alpha )}{sin \alpha *cos \alpha }= \frac{1-sin^2 \alpha }{sin \alpha *cos \alpha } = \frac{cos^2 \alpha }{sin \alpha *cos \alpha } =ctg \alpha}\)
ODPOWIEDZ