narysuj wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
irracjonalistka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

narysuj wykres funkcji

Post autor: irracjonalistka »

narysuj wykres funkcji...

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2-sin ^{2} x-2cosx}}\)

zrobiłam z jedynki, potem podstawiłam zamiast cosx ----> t, z równania kwadratowego wyliczyłam pierwiastki tylko nie wiem co teraz.... proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

narysuj wykres funkcji

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2-sin ^{2} x-2cosx}=\sqrt{2-1+cos^{2}x-2cosx}=\sqrt{cos^{2}x-2cosx+1}=\sqrt{(cosx-1)^{2}}=|cosx-1|}\)
ODPOWIEDZ