mam mało problem , robiąc zadanie z tw. cosinusów
wyliczyłem kąt np. alpha i wyszedl:
\(\displaystyle{ cos \alpha \approx -0,37}\)
\(\displaystyle{ \alpha \approx -68^ \cdot}\)
i wiem że jest to kąt rozwary więc muszę odjąć od 180 ten wynik co mi wyszedł?? czy jakoś inaczej mozna wyliczyć ten kąt rozwarty?
pozdrawiam.
Cosinus kąta rozwartego w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
Cosinus kąta rozwartego w trójkącie
\(\displaystyle{ \cos}\) jest funkcją parzystą więc trudno aby dla \(\displaystyle{ \alpha \approx -68^o}\) przyjmowało wartości ujemne, skoro dla \(\displaystyle{ 0< \alpha < \frac{\pi}{2}}\) wartości sa dodatnie.
alfa pewnie jest mniejsza od \(\displaystyle{ \pi}\), ale że wartość cosinusa jest ujemna to skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \cos \alpha =-\cos(\pi- \alpha )}\)
\(\displaystyle{ \cos68^o=-\cos(180^o-68^o) \Leftrightarrow-\cos68^o=\cos112^o}\)
alfa pewnie jest mniejsza od \(\displaystyle{ \pi}\), ale że wartość cosinusa jest ujemna to skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \cos \alpha =-\cos(\pi- \alpha )}\)
\(\displaystyle{ \cos68^o=-\cos(180^o-68^o) \Leftrightarrow-\cos68^o=\cos112^o}\)