Krotkie pytanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Krotkie pytanie

Post autor: LastSeeds »

\(\displaystyle{ sinx+cosx=(sinx+cosx)^{2}}\)

wiec
\(\displaystyle{ sinx+cosx=1}\)
v
\(\displaystyle{ sinx+cosx=0}\)

zastanawiam sie czy prawda jest to ze sinx+cosx=0 bo z definicji funkcji wykladniczej
\(\displaystyle{ a^{x}, a>0}\)

wiec jaka jest prawda ? czy sinx+cosx moze sie tu rownac 0 ?
Kamilekzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 73 razy

Krotkie pytanie

Post autor: Kamilekzmc »

sinx+cosx=0
sinx=-cosx
\(\displaystyle{ sinx=-sin( \frac{\pi}{2}-x)}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin(x-\frac{\pi}{2})}\)

wydaje mi się że nie zrobiłem żadnej wpadki...
teraz wypisujesz rozwiązania...
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Krotkie pytanie

Post autor: LastSeeds »

szukam uniwersalnej odpowiedzi
ODPOWIEDZ