najmniejsza i największa wartość funcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

najmniejsza i największa wartość funcji trygonometrycznej

Post autor: kakaona »

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f określonej wzorem:
\(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x + \cos (\frac{\pi}{6} - 2x)}\)
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

najmniejsza i największa wartość funcji trygonometrycznej

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x + \cos ( \frac{ \pi}{6} - 2x)=\cos( \frac{\pi}{2}-2x)+\cos ( \frac{ \pi}{6} - 2x)=\\2 \cos( \frac{ \frac{\pi}{2}-2x+\frac{ \pi}{6} - 2x}{2}) \cdot \cos( \frac{\frac{\pi}{2}-2x-\frac{ \pi}{6} +2x}{2} )=2 \cos( \frac{\pi}{3}-2x) \cdot \cos \frac{\pi}{6}= \\\sqrt{3} cos( \frac{\pi}{3}-2x)}\)
największą wartość przyjmie dla \(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{3}-2x)=cos0}\) a najmniejszą dla \(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{3}-2x)=cos\pi}\)
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

najmniejsza i największa wartość funcji trygonometrycznej

Post autor: kakaona »

dlaczego najmniejsza wartość funcji dla \(\displaystyle{ \cos(\frac{ \pi}{3} - 2x) = \cos0}\)?
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

najmniejsza i największa wartość funcji trygonometrycznej

Post autor: Potekk »

1. napisałem największą
2. w sumie to źle przeczytałem, bo jeśli pytają się o skrajne wartości to można od razu podać, że to jest \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) bo \(\displaystyle{ \cos \alpha \in <-1;1>}\)
gdyby pytali się dla jakich argumentów x funkcja przyjmuje największe/najmniejsze wartości to wtedy trzeba by było rozwiązać równiania \(\displaystyle{ cos( \frac{ \pi}{3}-2x)=cos0 \ cos( \frac{ \pi}{3}-2x)=cos \pi}\)
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

najmniejsza i największa wartość funcji trygonometrycznej

Post autor: kakaona »

ach pomyliłam się chodziło mi o największą
ODPOWIEDZ