Trójkąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Trójkąt

Post autor: mathematix »

w trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 60stopni. Dłuższa przyprostokątna jest o 3 krótsza od przeciwprostokątnej. Wyznacz długości boków tego trójkąta.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

Trójkąt

Post autor: południowalolka »

y - przeciwprostokątna
z tw sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{y}{sin90^{o}} = \frac{y-3}{sin60^{o} }}\)
masz y i dalej trzeci bok możesz obliczyc z Pitagorasa.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Trójkąt

Post autor: mathematix »

jak to podstawić? wychodzi \(\displaystyle{ y=y-3 * \frac{2}{ \sqrt{3} }}\) ?
ODPOWIEDZ