rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
WojU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 lut 2008, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gim
Podziękował: 2 razy

rozwiąż równanie

Post autor: WojU »

\(\displaystyle{ sin2x=cosx}\)
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ sin2x=cosx \Leftrightarrow sin2x=sin( \frac{\pi}{2} -x) \Leftrightarrow \left(2x= \frac{\pi}{2} -x+2k\pi \vee2x=\pi-( \frac{\pi}{2} -x)+2k\pi \right) \Leftrightarrow \bigcup_{k \in Z}^{}\lbrace \frac{\pi}{6}+ \frac{2}{3}k\pi; \frac{\pi}{2}+2k\pi\rbrace}\)
ODPOWIEDZ