Cosinusy. Wzory redukcyjne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
flashion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 20 sty 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Cosinusy. Wzory redukcyjne.

Post autor: flashion »

Witam,

Mam banalny problem. Otóż:
\(\displaystyle{ cos \frac{5\pi}{3} =...}\)

\(\displaystyle{ 1.}\)

\(\displaystyle{ cos \frac{-\pi}{3} =}\) (odejmuję okres)

\(\displaystyle{ -cos \frac{\pi}{3} = -\frac{1}{2}}\)


\(\displaystyle{ 2.}\)

\(\displaystyle{ cos (\frac{3\pi}{2} + \frac{\pi}{6}) =}\)

\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6} = \frac{1}{2}}\)

W którym rozumowaniu jest błąd i dlaczego?
Pozdrawiam
    thelian
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 17
    Rejestracja: 16 lut 2009, o 10:21
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: Podłopień/Piekary
    Podziękował: 1 raz
    Pomógł: 2 razy

    Cosinusy. Wzory redukcyjne.

    Post autor: thelian »

    w 2 sprowadź do wspólnego mianownika i dostaniesz\(\displaystyle{ \frac{10\pi}{6}}\) wiec pierwsze rozumowanie jest dobrze i po odjęciu okresu wychodzi dobrze

    edit: źle zrozumialem... po prostu cos w 3 cwiartce jest ujemny a Ty przy zmianie na kofunkcję nie zmieniles znaku
    ODPOWIEDZ