Witam, jak przekasztalcic funkcje:
\(\displaystyle{ f(x) = \cos x - \sqrt{3} \sin x, x \in R}\)
Abym mogl narysowac wykres.
W sumie nie wiem tylko co zrobic z tym \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) przed sinusem ....
Wykres funkcji
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wykres funkcji
Wyciągnąłem dwójkę przed nawias, zauważ, że w nawiasie powstał nam wzór na sinus różnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 11:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
Wykres funkcji
ok juz rozumiem, tylko jeszcze jedno, w odpowiedziach wynik jest:
\(\displaystyle{ 2\cos( x+ \frac{\pi}{3})}\)
jak do niego dojsc ? ;]
\(\displaystyle{ 2\cos( x+ \frac{\pi}{3})}\)
jak do niego dojsc ? ;]
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=2( \frac{1}{2} \cdot cosx- \frac{ \sqrt{3}}{2} \cdot sinx)=2(cos\frac{\pi}{3}\cdot cosx-sin\frac{\pi}{3}\cdot sinx)=2cos(\frac{\pi}{3}+x)}\)