Mam problem z tą nierównością:
sin(2x+1)\(\displaystyle{ \le \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- pepis
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 13 gru 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 53 razy
nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ sin(2x+1)\le \frac{\sqrt{3}}{2} \\
-\frac{5\pi}{3} \le 2x+1 \le \frac{\pi}{3}\\
-\frac{5\pi-3}{6}+ \le x \le \frac{\pi-3}{6}\\}\)
-\frac{5\pi}{3} \le 2x+1 \le \frac{\pi}{3}\\
-\frac{5\pi-3}{6}+ \le x \le \frac{\pi-3}{6}\\}\)