rozwiaz rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tiga11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 14 lut 2009, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolshoi Booze
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiaz rownanie

Post autor: tiga11 »

potrzebuje pomocy jezeli chodzi o uzycie wzoru do rozwiazania rownania:

\(\displaystyle{ sinx=cos2x}\)

z gory dzieki
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ sinx=cos2x \\ sinx=1-2sin^2x \\ 2sin^2x+sinx-1=0 \\ 2(sinx+1)(sinx- \frac{1}{2} )=0 \\ sinx=-1 \vee sinx= \frac{1}{2} \\ \\ ...}\)
ODPOWIEDZ