Równania i nierównosci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nihat1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 lut 2009, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Równania i nierównosci

Post autor: nihat1 »

Rozwiaz:

a)\(\displaystyle{ \sqrt{sin ^{2}x }-1 \ge 0}\)
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Równania i nierównosci

Post autor: adner »

Przenieś jedynkę na drugą stronę. Pierwiastkowanie z potęgowaniem możesz skrócić, biorąc sinx w moduł. Z wykresu takiej funkcji widać, że |sinus| wynosi 1(więcej, niż 1 nie może) w punktach: \(\displaystyle{ x \in \frac{k\pi}{2}, k \in C}\) i takie jest rozwiązanie tej nierówności.
ODPOWIEDZ