Proszę o pomoc w zadaniu:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych konta (alpha) wiedząc, że tg (alpha) =-2/5 i 90st. < (alpha) <180st.
Z góry dziękuję
Wartości funkcji sin, cos i ctg
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
Wartości funkcji sin, cos i ctg
Z treści wynika że szukany kąt lezy w drugiej cwiartce układu współrzędnych.
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
Połącz ten warunk z jedynką trygnometryczną \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2 } \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
Połącz ten warunk z jedynką trygnometryczną \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2 } \alpha =1}\)